"En barbapappagubbe i en clownfrisyr"

I fredags (21/1-2011) tog jag min journalistexamen, så nu är jag redo att ge mig ut i nyhetsdjungeln.
Som journalist är det bra om man är duktig på att göra research. Jag gillar att göra research, så jag gjorde en nu – på Lasse Kronér.

Det kanske låter konstigt att jag gjort research på Lasse K, men det bottnar i en mejlkonversation jag hade med min gode vän Martin.
Vi mejldiskuterade hur vi saknade 90-talets tv-program. Martin gillade 24 Karat med Harald Treutiger och jag tog upp programmet Zesam från 1997. Martin kom dock inte ihåg detta kvalitetsprogram med Lasse Kronér som programledare. Zesam blev aldrig någon hit och sändes bara under en ynka sommar. Enligt högst osäkra källor lades programmet ner eftersom Lasse Kronér lottade ut på tok för mycket grejer och pengar till höger och vänster. Han var nära att ruinera TV4 med sin frikostighet. Detta är som sagt bara något jag hört.
Lasse Kronér fick hur som helst en ny chans att leda ett tävlingsprogram i TV4. Denna gång som efterträdare till Leif "Loket" Olsson i Bingolotto. Bingo-Berra fick en ny parhäst i Lasse K och förväntningarna var skyhöga.
I en intervju av aftonbladets Peter Wennman (i dag en av sportbladets stora) trissar Wennman upp förväntingarna på Lasse: "Det är ändå som att kliva in i ett fotbollslag och ersätta Maradona. Och du måste vara lika bra".
Det är ju jäkligt roligt att jämföra "Loket" med Diego Maradona, men Lasse är cool-lugn: "Precis så, ja. Egentligen vet jag inte vad jag gett mig in på, det är en jävla utmaning". Han var lite den tidens Messi som skulle axla den största av dem alla.
I intervjun berättar Lasse att han också är en specialist på att uppfinna spel. Till Bingolotto uppfann han tydligen fem (5!) nya spel direkt efter att tackat ja till jobbet. Men han gjorde även brädspel och CD-romspel, Lasse berättar han för Peter Wennman att "Det är inte så många som vet det, men jag har ett eget företag som konstruerar olika spel efter mina koncept."

Men vi backar bandet lite, vem är då Lassé Kronér?
Lasse föddes 1962 i Göteborg (såklart) och började sin showbiz-bana i musikgruppen Tripe & touch, han var med i melodifestivalen 1996 (alltså samma år som han var programledare i programmet Zesam), han "tog över" Bingolotto 1999 och 2005 skapade han programmet Doobidoo i STV.
Detta är allmänt känt om Lasse K, det jag inte visste var att han också släppt en bok, och inte vilken bok som helst utan en bok om smörgåsar! 80 väldigt goda mackor heter den.
Lasse Kronér är urtypen av människor som experimenterar med mackor. Testar olika pålägg - funkar ost, kalkon och pastej tillsammans? Jajjamensan och så tar han en bild på den väldigt goda mackan, eller Goa mackan som han skulle ha sagt, och tar med den i hans bok. Fantastiskt!

Roligt också att Lasse Kronér har en myspace-sida. Där har Lasse 1425 "vänner". Bland annat Steve Jobs (eftersom Lasse älskar Apple-produkter), Van Morrison, Sting och en rad andra superkända artiser. Jag tror att Lasse Kronér tror att dessa så kallade vänner också vet vem han är. "Hey Lasse my old buddy old pal" svarar Rod Stewart när Lasse ringer för att snick-snacka lite.

Det jag minns mest av Lasse Kronér är hans medverkan i programmet På rymmen (med Martin Timell som programledare) där han jagade superrymmarna Hjalle & Heavy. Hjalle och Heavy spelade varje vecka in en låt om deras "jägare". Den om Lasse Kronér var den absolut bästa!
Nu är det din tur att välja en person som jag ska göra research på! Skriv en kommentar om vem du vill veta mer om så fixar jag det!

Kommentarer
Postat av: My

Har du fått lite för mycket fritid..? :)

Steffo Törnqvist eller Noomi Rapace är iaf mina förslag!2011-01-24 @ 16:36:03
Postat av: Martin

Wow, en Martin-namedrop!Personligen saknar jag också Svenne Melander och Upp till bevis! Det du!

2011-01-26 @ 08:09:22
Postat av: Petra

Jag skulle vilja ha en utförlig research på Paul McCartney.

2011-02-09 @ 22:05:42
URL: http://petrapires.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0