Mitt liv som djur ...

Även om jag trivs oerhört bra med mitt nuvarande liv så kan jag ibland drömma om att få vara ett djur. Det verkar så bekymmerslöst. Inget jobb, ingen skola, inga tider att passa och inga jobbiga gympass för att hålla sig i trim.
Att vara ett djur är lite som att vinna 100 miljoner på lotto – om man inte är en packåsna eller en oekologisk, icke frigående värphöna vill säga.
Men hur är då livet som djur egentligen? Jo, för de flesta djur så finns det både för- och nackdelar.

Katt
Att vara katt måste vara ljuvligt. Man sover mycket, man blir kliad, man kan klättra i träd och man har nio liv. Men sen kommer det här med maten. Det är ju lite av en skärgårdsmyt att katter får grädde och stekt strömming frukost, lunch och middag. Visserligen kan det låta lyxigt att äta anka, lamm och rödspätta. För det är ju några av rätterna som står på kattmatsburken. Men hur mycket rödspätta är det i en whiskasburk egentligen? Det ser varken ut som rödspätta eller luktar som rödspätta. Vare sig det är anka eller räka så ser kattmaten likadan ut. Lika brun och lika illaluktanden. Och torrfoder ska vara någon slags ersättning till människans snacks. Jag tror att jag någon gång i min barndom prövade att äta ett torrfoder (observera ett) och det smakade inte som chips eller jordnötter. Vill tillägga att jag testade torrfoder i min andra stoppa-allt-som-ser-ut-som-mat-i-munnen-fas. Min första testa-allt-fas hade jag mellan ett och tre år och min andra mellan sex och åtta år. Myror åt jag också, och barr.
Åter till kattlivet. Nä, katt kanske inte är något liv på gräddhyllan som man kan tro vid första anblicken.

Hund
Att vara hund är ju lite av av kattliv light. Ungefär samma livsstil, mycket sömn, mycket kelande och ungefär samma mat med bonusen att man får äta rester. Visserligen sägs det att hundar inte har några smaklökar så det kanske inte blir så stor skillnad mellan en medium rare entrecôte och en skithög. Men till skillnad från kattlivet så har man inte samma frihet. Man kan inte hur som helst traska omkring fritt i skog och mark. Ska man ut och gå så ska man vara kopplad. Tänk om man ser en svinintressant hare en bit bort, men så är det någon som håller tillbaka en. Det är lite som att man som människa ser en jättesnygg tröja i ett skyltfönster till reapris och precis när man är på väg att kliva in i butiken så är det någon som rycker en i halsduken och säger ett högt och bestämt NEJ.
Näe, hund är nog inte heller the life on earth.

Val
Att vara en tolv meter lång val (eller 30 meter lång om man är en blåval) och glida omkring i världshaven låter ju faktiskt inte så pjåkigt. Man har ett ständigt flöde av mat och allt är väldigt fridfullt. Eftersom man är världens största djur så har man inga fiender, inte ens dom där jobbiga hajarna kan retas eller försöka äta upp en. Men sen kommer det här med den ständiga rörelsen och ta sig mellan punkt A och B. Det låter inte jättekul att behöva simma från Island till Kapstaden. Jag tycker liksom att det är jobbigt att simma 200 meter i simhallen. En val vill jag inte vara.

Koala
Dessa underliga, megasöta och bomullsmjuka djur som lever i Australien verkar ju ha ett riktigt härligt och bekvämt liv. Det sägs att av dygnets 24 timmar sover koalan i 23 timmar. Då kan man fan inte klaga på att man sovit för lite. Koalan måste ju vara det mest utsövda djuret på jorden. Under den vakna timmen så äter man! Det låter som ett riktigt drömliv för våra inte allt för arbetsglada 90-talister.
Att koalor blir höga på eukalyptusbladen är en myt, däremot är energivärdet i eukalyptusen så lågt att koalan inte orkar göra annat än att sova. Och att sova hela dagarna är ju faktiskt inte så fantastiskt roligt. Jag menar, om jag sover längre än till klockan 12 så får jag ångest över att halva dagen har gått.

Myrslok
Som barn var jag alltid en myrslok. Jag fick för mig att jag var, eller ville vara, en myrslok. Jag kan inte riktigt motivera varför ett liv som myrslok skulle vara så fantastiskt härligt. Visserligen åt jag och faktiskt tyckte att skogsmyror var ganska goda. Lite citrussmak, kanske som en whiskey sour utan whiskey. Men att stoppa en halv meter lång tunga i en myrstack låter inte särsklit lockande i dag.

Highland Cattle-ko
Ett liv som en vanlig ko är inget som intresserar mig, men att få leva som en Highland Cattle-kossa är desto mer frestande. Varför då tänker ni? Jo, tänk er ett skönt liv på det skottska höglandet, säckpipornas ljuva musik i öronen, ett par rejäla horn, obegränsat med gräs och en riktigt skön Liam Gallagher-frilla. I'm a rock'n'roll star som Oasis sjunger ...Highland Cattle i indiefrisyr. Inte illa!Kommentarer
Postat av: Petra

Jag tycker bestämt att Highland Cattle är lite lik Sofia, på riktigt.

2011-04-13 @ 22:07:16
URL: http://petrapires.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0