KÖA!

Sverige ingår, tillsammans med övriga nordiska länder, baltikum och forna Sovjet (Ryssland, Ukraina, Vitryssland) i det så kallade Vodkabältet. Sydeuropéerna anser att vi dricker kopiösa mängder starksprit, gärna i form av vodka.

Nu är ju detta inte riktigt sant. Visserligen dricker ryssarna vodka till maten som om det vore vanligt bordsvatten. Men det gör ju inte vi svenskar. Under veckor dricker vi nästan ingenting. Vi dricker sällan vin eller öl till maten en måndag eller tisdag. Inte onsdag eller torsdag för den delen heller. Sydeuropéerna däremot dricker gärna några glas varje dag till middagen under veckordagarna. De håller också ungefär samma alkoholkonsumtion över helgen.
Det är där vi nordbor skiljer oss från sydborna. Ingenting under vardagarna men till helgen smaskar vi på med lådvin, starköl och sprit i alla dess former. Vi liksom tar igen det vi inte har druckit under vardagarna.
Ett annat typiskt svensk beteende är att vi sällan planerar våra alkoholinköp. Hur många köper sina 10 öl eller sitt rosévin i god tid på en tisdag? Inte många.
Vi vill hellre göra som alla andra och sista-minuten-köpa vår sprit på fredagen eller lördagen. Vi svenskar måste gilla att stå i kö. Jag har hört att Sverige är det land som är bäst på att köa. Vi gillar att trängas bland Åkessons tetravin och pallar med starköl. Vi tycker om att armbåga oss fram genom de långa köerna som slingrar sig mellan vinhyllorna.
Extra roligt blir det när det nalkas nyårsafton. Då är det extra trångt och extra långa köer på systembolaget. Yes! tänker vi (fast på svenska blir det ju Ja!) nu får jag kämpa extra hårt för att få tag i en flaska mousserande. Kön är så lång att systemet hinner stänga innan jag är framme vid kassan. Gud vilken tid det tar, men jag menar väntar man på något gott så är det ju bara härligt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0