Storstadsstress ger bättre prestationer

Många pratar i dag om att storstadsmänniskan är för stressad och att man på landet lever ett stillsammare och mer hälsosamt liv. Självklart har ett liv på landet sina fördelar, men stress år 2008 är lika självklart som att köpa miljömärkta varor.

Stress är inte alltid dåligt för människan, tvärtom, stress kan till och med vara bra. Det stavas positiv stress och hjälper människan i mångt och mycket. Det ger oss bland annat en aktiv vardag samtidigt som den får det mänskliga ekorrhjulet att snurra. Utan stress skulle vi aldrig få saker och ting gjorda. Istället för att man måste ha en morot att jaga är stressen en blåslampa som jagar oss istället. Stressen hjälper oss helt enkelt att prestera bättre, eller att prestera överhuvudtaget.

Självklart behöver storstadsmänniskan också avkoppling. Men avkopplingen blir mer njutbar eftersom storstadsbon har något att varva ner ifrån. För att avkopplingen ska ge någon effekt behövs kontrasterna. Vatten är godast när man är törstig, värme är skönast när man är frusen och avkoppling känns bäst efter att man har varit uppe i varv.

Storstaden ger chans till utveckling
Storstadsmentaliteten kan tyckas vara en hård jargong för nyinflyttade landsortsbor. Jag har själv en kompis som nyligen flyttade från Sundsvall, via tre studieår i Falun, till Stockholm. Efter den första veckan var han helt slut. Människorna, bilarna, och morgon- och eftermiddagsruschen tog udden av honom. Men efter ett par veckor när han kommit in i storstadsrytmen och alla intryck sjunkit in så var han fast. Han menar att flytta tillbaka till Sundsvall eller Falun är samma sak som att flytta hem igen efter att man flyttat hemifrån. Det är som om landsorten är en några storlekar för liten kavaj, den ger inte utrymme att utvecklas och växa i.

Att definiera vad en storstad verkligen är kan dock vara svårt. Är det antalet invånare som avgör eller höjden på husen i stan? Jag anser att Sverige har tre storstäder; Stockholm, Göteborg och Malmö. Resten räknas mer eller mindre som landsort. Skillnad är tydligt märkbar mellan landsort och storstad, och det gäller inte bara antalet invånare. Rent karriärmässigt finns det ett tak på landsorten. Storstaden ger däremot möjligheten att växa, både på höjden och på bredden. Det finns inga gränser. Är du karriärmedveten så bosätt dig i storstaden.

oktober 27, 2008 by viktormeidal

Jag fick i skoluppgift att skriva en debattartikel om fördelen att bo i storstan istället för på landet.
(Hoppas det var okej att jag använde dig Buss-Ola som exempel)

Kommentarer
Postat av: Ferhat

Allt bra med dig idag? :D



Ha en bra dag

2008-12-01 @ 13:56:20
URL: http://ferhat.blogg.se/
Postat av: Ferhat

SV: jag mår lika bra hehe :D

2008-12-01 @ 14:16:30
URL: http://ferhat.blogg.se/
Postat av: kräm

ja det är inte kul att avslöja för mycket liksom. yes det är helt sant, satt och kollade igår kväll. Allt är svenskt, städer, namn osv, men skådisarna är engelska. Kändes väldigt löjligt faktiskt.

2008-12-01 @ 18:05:44
URL: http://erikssoonn.blogg.se/
Postat av: f.d gårdshängaren

Sanningen, äntligen redovisad i bloggformat av en lång och skön.

2008-12-01 @ 18:11:25
URL: http://vadsaduatt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0