Omvänd förmögenhetsskatt

Pengar, cash, dineros, drachmer, para. Kärt barn han många namn. Pengar är ju oftast förknippat med något positivt. Det är ju jättekul när lönen kommer. Det är ju underbart, superkul! Men när man har lite pengar så är det inte lika roligt. Allt blir så mycket svårare och oftast tråkigare när man har lite pengar – eftersom i princip allt i dagens samhälle kostar pengar.

Även om man har superkoll på sin ekonomi och vet när det är dags att börja handla euroshopper-varor och när det är läge att köpa öl istället för drinkar på krogen så kan det ändå gå snett. Vem har inte känt den där oerhörda pinsamheten när man står i kassan och ska betala sin mat och kortet "inte fungerar"?

KÖP MEDGES EJ står det på kortläsarens display. Testa igen, säger man till kassörskan eftersom att man VET att det ska finnas pengar på kortet, om än att det inte är så mycket pengar så ska det vara tillräckligt till en liter möjlk och två paket nudlar. Kassörskan testar igen... KÖP MEDGES EJ, säger kortläsaren och spottar dig i ansiktet. I ett sista desperat försök förklarar man att det har varit problem med mitt kort tidigare och ber kassörskan göra ett sista försök. KÖP MEDGES EJ. Jag går och tar ut pengar istället, säger man med högröda kinder och går ut ur butiken utan mat för kvällen.

I hopp om att det faktiskt är något strul med kortet går man till en bankomat för att få ut sin sista hundralapp, det är då man får det svart på vitt. UTTAG MEDGES EJ. Kontoutdraget visar minus på kontot. Trots att man inte handlat med kortet på en vecka så har det ändå dragits 127 kronor dagen innan.
Har kortet blivit skimmat?
Nej, svaret är att man förmodligen handlat godis och hyrt film (för flera veckor sedan) på någon skum kiosk. Den skumma kiosken har i sin tur varit väldigt sen med att registrera sina kunders kortköp.

Med tunga steg och en underviktig plånbok går man hungrig hem och får äta havregrynsgröt till middag.
Dagen efter kommer nästa loska i ansiktet. När man loggar in på sin internetbank har minussumman på kontot blivit ännu större. Boven i dramat denna gång är nu inte någon skum kiosk. Nej, det är banken. Banken!
På min bank från man betala en avgift när man har minus på kontot. Det låter helt sjukt, men det är sant. Är man inte tillräckligt snabb med att lägga kontot på plus så tar banken betalt. Hundra kronor drar de från kontot utan att fråga.

Det är ungefär som en omvänd förmögenhetsskatt. Är du fattig så måste du betala en avgift för det. En fattighetsavgift.
Då kan man väl lika gärna vända på hela skattesystemet. De som tjänar minst betalar mest skatt, ju mindre lösviktsgodis du köper desto dyrare blir det, att flyga till Gotland kostar tio gånger så mycket som att flyga till Hongkong, eller att det vore helt normalt att en högavlönad politiker skulle ta småpengar från en hemlös gatumusikants hatt för att köpa en cappuccino.

Ja, ibland är livet orättvist. Men hey, det är väl inte hela världen om man får äta havregrynsgröt till middag, det är ju åtminstone bra för magen!

Tanten i grå kappa är en högavlönad politiker som precis tagit några
slantar till en cappuccino från den hemlösa gatumusikanten.
Tydligen helt okej!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0